Boende

Västan
Västan

Renovering av lägenhet, vad får du/får du inte göra?
En av fördelarna med att bo i bostadsrätt är att du har stor frihet då du vill renovera din lägenhet; tapetsera, lägga golv, ändra på vissa snickerier etc.

Det finns dock vissa begränsningar. Du får t.ex. inte riva väggar utan tillstånd från styrelsen. Risken finns att det är en bärande vägg. Du får inte heller täppa till ventilationskanaler eller själv underhålla och renovera vatten- och elledningar eller dylikt, som ligger under föreningens ansvarsområde. Det här är begränsningar som finns till för att skydda både den enskilda bostadsrättsinnehavaren och övriga medlemmar i föreningen. Om det inte finns restriktioner kan konsekvenserna bli stora för föreningen och dig själv. Kontakta styrelsen om du vill renovera men är osäker på vad du får eller inte får göra.

Underhåll av lägenhet
I föreningens stadgar §23, §24 och §25 regleras hur ansvaret för underhåll av lägenheten fördelas mellan medlemmen och föreningen. Läs mer om detta under stycket Försäkring nedan.

Tvättmaskin/diskmaskin i lägenheten
Maskininstallation skall alltid utföras av fackman. Tvättmaskin får endast anslutas till kallvatten och med godkänd koppling. Vid installation av diskmaskin skall denna förses med spillplåt. Endast kondenstumlare får installeras. Vanliga torktumlare som är avsedda att anslutas till ventilationen kan orsaka fukt- och ventilationsproblem.

Källar- och vindsförråd
Till varje lägenhet hör ett vinds- och ett källarförråd. Du får inte ta i bruk ytterligare förråd även om det skulle stå tomt.

Uthyrning i andra hand
Om du vill hyra ut din lägenhet i andra hand måste du ha styrelsens tillstånd och betala en administrationsavgift. I enlighet med §9 i våra stadgar tar styrelsen ut ett belopp som maximalt per lägenhet och år får uppgå till 10% av prisbeloppet enligt 2 kap 6 och 7 §§ socialförsäkringsbalken (2010:11). Lämna en ansökan till styrelsen så behandlas den på nästkommande styrelsemöte. Du får räkna med upp till 5 veckor innan du får beslutet. Om du hyr ut din lägenhet utan tillstånd kan det leda till att du utesluts ur föreningen.

Nycklar
Föreningen/styrelsen har inte några huvudnycklar. Det innebär att du måste kontakta låssmed om du låst dig ute. Observera att du vid akuta fel eller normalt underhåll måste vara beredd att lämna föreningen tillträde till lägenheten. Se föreningens stadgar §26.

För att göra kopia av nyckel, vänd dig till Gerts Lås & Larm i Sollentuna.

Försäkring
Du som bor i bostadsrätt ansvarar för lägenhetens inre skick när det gäller underhåll och slitage, samt för skador på lägenheten vid t. ex. inbrott eller läckage. Underhållsskyldigheten bestäms av bostadsrättslagen och föreningens stadgar. Som bostadsrättsinnehavare har du en underhållsplikt för fast egendom. Det är därför viktigt att du har en tilläggsförsäkring för bostadsrätt. I brf. Vasen 18 ska alla medlemmar ha en sådan.

Föreningsarbete
Denna förening är en bostadsrättsförening vars driftsform bygger på engagemang och ansvarstagande  från medlemmarna. Du kan bidra till detta genom att till exempel läsa medlemsbrevet, ställa upp till inval i styrelsen, delta i någon av arbetsgrupperna och delta på städdagar.